Radujme se, veselme se ….

Název předvánočního pořadu ve strážnickém skanzenu nám všem jistě připomene slova krásné vánoční koledy Den přeslavný jest k nám přišel, v němž má býti každý vesel, radujme se, veselme se v tomto novém roce…


Za tímto účelem, abychom si připomenuli Vánoce a zvyky s nimi spojené, jsme se do Muzea vesnice jihovýchodní Moravy ve Strážnici vydali i my, žáci 1. a 4. třídy MZŠ Ždánice.
Celý program představoval adventní a vánoční tradice na Slovácku z přelomu 19. a 20. století od adventu do svátku Tří králů. Vánoční období byl pro naše předky čas strávený v rodinném kruhu, věnovaný zklidnění, vnitřnímu ztišení a zamyšlení se nad životem. Doba adventní byla spojená s duchovní přípravou na Vánoce. Lidé se častěji scházeli a společně se zabývali domácími pracemi jako bylo draní peří nebo pečení figurek z kynutého těsta. Děti se zde mohly zaposlouchat do vyprávění babiček o době adventní, vyzkoušet si draní peří či ochutnat čertíka z kynutého těsta. V dalším objektu děti zhlédly vánoční stromeček nazdobený domácími cukrovinkami, sušeným ovocem nebo ořechy, dárky pro tehdejší děti i betlém. Také si zde mohly dosyta vychutnat vůni vánočního cukroví a přispět svým dílem k jeho tvorbě formou vykrajování různých tvarů. V tehdejší škole se naučily za pomoci pana učitele, který je doprovázel na housle, koledu Hopsa pacholátka. V místní kuchyni děti viděly výrobu vánočních oplatků, které nesměly chybět na štědrovečerním stole. V další chaloupce se věštila budoucnost pouštěním lodiček z ořechových skořápek, litím žhavého olova nebo krájením jablíček. V jizbě děti se zaujetím sledovaly, jak se zdobí skleněné vánoční baňky, které se začaly používat v druhé polovině 20. století a také se více dozvěděly o novodobé podobě štědrovečerní večeře. V závěru si mohly v tvůrčí dílně vyrobit drobné vánoční ozdoby, nazdobit perníky, vyřezat dřevěnou hračku či vyrobit voskovou svíčku. V programu nechyběla ani Mikulášská nadílka, obchůzka tajemných bíle oděných žen, spojená se svátkem svaté Lucie. Celý pořad symbolicky uzavřela obchůzka Tří králů.
Vánoční program, který si pro nás Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy připravilo, se nám moc líbil. Strávili jsme zde krásné a velmi příjemné chvíle, které v nás vyvolaly tu nezaměnitelnou a kouzelnou sváteční vánoční atmosféru plnou radosti, lásky a štěstí, kterou jsme si odnesli s sebou do našich domovů.

Za 1. a 4. třídu Mgr. Dana Horňáková

Nejnovější aktuality