Divadélko pro školy z Hradce Králové opět u nás

V úterý 27. 3. 2018 k nám do prostor gymnastického sálu MZŠ ve Ždánicích zavítalo divadélko pro školy z Hradce Králové. Pro 1. stupeň si připravilo program s názvem Pohádky ze statku, vyprávění ze života domácích zvířátek, ztvárněných maňáskovými loutkami. Děti si humornou a hravou formou procvičily, která zvířátka patří mezi ta domácí a jaký z nich máme užitek.

Celý pořad byl uveden písničkou Na tom našem statku a děti se brzy seznámily s hlavní postavou psem Voříškem, dále s kocourem Bonifácem, beranem Matýskem, vepříkem Pašíkem, slepičkou Boženkou a kravičkou Václavkou. Společně prožívají spoustu dobrodružství, legrace a zábavy. Samozřejmě, že o statek se musí také někdo postarat a tím, kdo se o něj staral byl hospodář, který dětem vyprávěl první pohádku „Jak Voříšek zapomněl štěkat“, v níž si děti zopakovaly hlasy domácích zvířátek. V následující pohádce vytrestaly neposlušného berana Matese a v poslední pohádce spolu s pejskem Voříškem vypátraly zloděje slepic, který řádil na statku. V závěru celého programu jsme se naučili písničku od Jaromíra Nohavici „ Kozel“.
Ve třech veselých příbězích, plných hereckých gagů, písniček a překvapení, je zakomponováno i mnoho poučných myšlenek, například o významu a smyslu chovu domácích zvířat, jak se k nim lidé mají chovat, děti také poznaly, že bez práce nejsou koláče a že lhát a podvádět se nevyplácí.
  Pro žáky druhého stupně bylo připraveno představení „Divadelní učebnice“. Toto představení bylo kombinací ukázek mnoha divadelních forem a žánrů, které představovaly postupný vývoj české divadelní tvorby 20. století. Na samém začátku se pánové uvedli Fidlovačkou, z tvorby J. K.Tyla a postupně nás provedli celým stoletím českého divadla. Žáci měli možnost shlédnout mnoho ukázek z tvorby českých divadelních velikánů, jako např. divadelní a písňovou tvorbu pánů Voskovce a Wericha a Válku s mloky Karla Čapka. Dále bylo na programu divadlo Semafor a jeho význam na české kulturní scéně. Zmíněny byly především hry a písně dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr s ukázkami písní, které pomohly odstartovat kariéru takových českých zpěváků, jako například Karel Gott.
Z modernější tvorby přišli na řadu umělci Miroslav Donutil, Bolek Polívka, nebo Pavel Zedníček a jejich působení v Baladě pro banditu. Výčet tvůrců divadelních her se zastavil u spolku osobností z Divadla Járy Cimrmana, jejichž hra Vyšetřování třídní knihy korunovala celé představení.
Ačkoliv osobností, o kterých mohla být řeč bylo nepřeberné množství, hercům se podařilo vytvořit uspořádaný, přehledný a velice přátelský „manuál“ pro orientaci v české divadelní tvorbě. Každému zmíněnému interpretovi se dostalo řádného představení i s vysvětlením důležitých historických a politických souvislostí. Žáci byli postupně vtaženi do dění před oponou nejenom díky humoru v konkrétních ukázkách, nebo dovednostem představitelů, ale také díky jejich práci s publikem.Děti byly často vyzvány, aby předvedli své znalosti, vyjádřili názor, nebo se přímo podíleli na předváděné scénce. Výsledný celek žáci přijali velice kladně a odcházeli bohatší o vědomosti a často i nevšední zážitek. 

Mgr. Dana Horňáková
Mgr. Vratislav Lysoněk

Nejnovější aktuality